Neden protez yaptırmalıyım?
Yıllar boyunca insanların yemek yeme, çiğneme, yutkunma ve geceleri bazı nedenlerle diş gıcırdatmaları sonucunda, dişleri farklı oranlarda aşınırlar. Ayrıca çürükler ve kazalar sonucunda da dişlerin bazı bölümlerinde kırılmalar ve kayıplar oluşur. Bir dişin kaybı sağlığınıza birçok şekilde zarar verebilir. Kaybedilen dişin önündeki ve arkasındaki dişler bu boşluğa doğru eğilirler. Karşıt diş de çekim boşluğuna doğru uzar. Çünkü dişler temas etme eğilimindedir. Bu uzama ve eğilmeler sonucunda dişlerin dizilimi ve birbirleriyle kontakları bozulur. Bu da dişler arasında gıda artığı ve bakteri plağı birikimini artırır. Bu bölgelerin temizlenmesi zordur, bu nedenle diş çürüğü ve diş eti hastalıklarının oluşması riski artar. Tüm bu sorunlar kaybedilen diş yapısının yerine konmasıyla önlenebilir.
“Kron” adı verilen protezler ile dişlerin kaybolan yapıları yeniden oluşturulur. Bu kronlar porselen, akril ya da dişhekimliği için özel olarak üretilmiş olan metal alaşımları kullanılarak yapılır. Diş hekimliğinde son dönemdeki gelişmeler bu yapıların son derece doğal görünmesini sağlayabilmektedir. Kırılmış, renk değiştirmiş ya da şekil bozukluğuna sahip dişler insanların estetiğinde son derece olumsuz bir etki yaratırlar. Bu nedenle psikolojik olarak zarar gören insanlar yapılacak çeşitli protezler yardımıyla kurtulabilirler.
Dişlerin kaybedilmesi sonucunda yapılan protezler genel anlamda iki türlüdür:
- Ağızda kalan dişlerin üzerine yapılan ve hasta tarafından çıkartılamayan kron, köprü gibi SABİT PROTEZLER
- Hasta tarafından istenildiği zaman takılıp çıkartılabilen HAREKETLİ PROTEZLER
(Ayrıntılı bilgi için Hizmetlerimiz modülünden Protez Tedavisi bölümü incelenebilir.)
Protez temizliği nasıl yapılmalıdır?
Sabit protezler yani kaplamaların bakımı, sağlıklı dişlerin bakımıyla aynı şekilde yapılmalıdır. İyi yapılmış bir kaplama, fonksiyon açısından ve temizlenme açısından sağlıklı bir dişten farksız olmalıdır. Rutin bakım işlemleri yanı sıra boşluğa konulan parçanın alt kısmının özel Köprü Altı Diş İpi diş hekiminizin göstereceği şekilde temizlenmesi uygun olur.
Hareketli protezler ise her yemekten sonra çıkarılıp fırçalanmalıdır. Günde bir kere özel temizleyici maddelerle temizlenmelidir. Bazı maddeler metal içeren protezlere zarar verebileceğinden hekime danışılmadan kullanılmamalıdır. Kullanmadığınız zamanlarda protezinizi temiz bir suyun içinde tutarak su kaybedip bozulmasına engel olabilirsiniz. Hareketli protezinizi 3 yılda bir kontrol ettirip gerekiyorsa değiştirmeniz gerekmektedir. Zamanla protez aşınıp, kırılabilir veya çene ile uyumunu kaybedebilir. Bu da çene kemiğine zarar verebilir.